Česnek medvědí a naše Ája

Česnek medvědí je vytrvalá cibulovina, který v přírodě roste hlavně v polostínu dubohabrových hájů a lučin v nížinách až do horských smíšených lesů na slabě kyselých humózních půdách. Nejlépe roste ve skupinách mezi pozdě rašícími keři, kde získává až do vytvoření svých listů dostatek světla.

Rostlina dosahuje výšky cca 20-30 cm, cibule je protáhlá 2-6 cm dlouhá, z ní vyrůstají 2 protáhlé řapíkaté široké listy. Květy jsou bílé, hvězdičkovité, tvoří vrcholík. Kvete v dubnu a květnu.

 

Pokud si rostlinku zakoupíme, musíme volit stanoviště, které je podobné přírodním podmínkám. Sazenice vysazujeme pod stromy nebo vyšší keře, do vlhké zeminy. Koncem června listy žloutnou a poté rostlina zatahuje, znovu vyraší na jaře.

Pro kuchyňské účely se sklízí především nať před rozkvětem cibule. Listy by měly být vždy čerstvé, jinak ztrácejí své mimořádné aroma. Nať se využívá do salátů, dušené zeleniny, luštěnin, do polévek, omáček, nádivek, pomazánek apod. Výborný je špenát připravený z listů česneku medvědího.

Česnek medvědí příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku. Léčí arteriosklerózu (rozšiřuje cévy), snižuje cholesterol a napomáhá celkové detoxikaci lidského organismu. Dále léči žaludeční problémy, obnovuje střevní mikroflóru (např. po užívání antibiotik), uvolňuje průdušky a tím je také vhodný proti kašli.

 

Polévka z listů česneku medvědího (Zahrádkář 4/12)

1500ml vody nebo vývaru, 200g listů česneku medvědího, 1 cibule, 3 brambory, klobása (pikantní), sůl, pepř, 200ml smetany, 2 lžíce mouky, vejce

Postup: Na lžíci olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kolečka klobásy, orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a přidáme nakrájené brambory, po 15 minutách přidáme nasekané listy česneku a ještě 5 minut vaříme. Ve smetaně rozmícháme mouku a polévku zavaříme. Necháme ještě chvíli provařit a podáváme s vařeným vajíčkem a tmavým chlebem. Polévka má osvěžující, jemně česnekovou chuť.

 

Bramboráky s česnekem medvědím (Zahrádkář 4/10)

6 velkých brambor, miska čerstvých listů česneku medvědího, 1 vejce, hladká mouka (1/2 – 1 hrnek), sůl, 1lžička majoránky, olej na smažení

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Část brambor lze nahradit jinou jarní zeleninou: bílou ředkví, zelím,  kedlubnou atd. Oprané česnekové listy i se stonky pokrájíme nadrobno a smícháme v míse s bramborami, moukou, vejcem, solí a majoránkou. Na rozpáleném oleji smažíme na pánvi bramboráky po obou stranách dozlatova a podáváme s čerstvým salátem nejlépe z hlávkového salátu a z česneku medvědího.

Vejtasovo zahradnictví

Vejtasa - zahradnictví
Chelčického 264
675 51 Jaroměřice n. Rok.
Tel.: 604 155 539
E-mail: zahradnictvivejtasa@seznam.cz

Prodejní doba:

Po - Pá
  8.00 - 12.00 hod.
13.00 - 17.00 hod.

So 8.00 - 12.00 hod.

Rádi Vás obsloužíme i mimo pracovní dobu, pokud budeme přítomni. Doporučujeme se telefonicky domluvit.

Novinky - aktuality

Datum: 01.01.2024
Datum: 11.03.2021
Jarní sezónu jsme zahájili 1. března. Aktuálně nabízíme: sadbu salátu, kedluben, jarní...
Datum: 23.12.2020

Facebook