Estragon je původem ze střední Asie, je to vytrvalá bylina vysoká asi 1 metr, s bílozelenými nevýraznými květy. Vysazujeme na plné slunce nebo do polostínu do běžné zahradní zeminy. Kořeny má poměrně hluboko, proto není možné pěstování v truhlících, pokud bychom ho chtěli pěstovat na balkoně nebo terase je nutné vysadit ho do velkého a hlubokého květináče.
Listy estragonu obsahují jód, vitaminy A a C. Snižuje krevní tlak a působí příznivě proti kornatění cév, ulehčuje trávení, podboruje vylučování žaludečních šťáv.
Listy používáme k aromatizování octů a olejů, do salátů, do bylinkových másel a nádivek, pomazánek, k dušenému masu, do teplých a studených omáček, do směsí na grilování (obzvláště se uplatňuje při pečení a grilování kuřecího masa a ryb).
Výroba estragonového oleje nebo octa
Listy estragonu si můžeme naložit do kvalitního oleje nebo octa. Lahvičky s naloženou bylinkou necháme louhovat 14 dnů na slunném místě, pak listy a stonky odstraníme. Používáme na dochucování salátů a masa.
Kuřecí prsa s estragonem na 1 porci
1 kuřecí prso, nakrájený stroužek česneku, sůl, 3 plátky másla,
několik snítek estragonu, trochu saturejky a tymiánu
Postup: Maso lehce naklepeme, na několika místech nařízneme a do zářezů vložíme kousky másla. Osolíme a položíme každý kousek na čtverec alobalu. Posypeme plátky česneku a bylinkami. Můžeme ještě přidat plátky brambor nebo malých cuket. Vše zabalíme do jednotlivých balíčků, vložíme do pekáčku a zapékáme asi 40 minut.