Svatolína je hodně aromatická bylina (u země dřevnatící), pocházející ze Středozemí.
Pěstujeme ji podobně jako levanduli - má tedy ráda písčitou zem a slunné stanoviště. Běžně se vysazuje pro okrasné účely - je ozdobná svými žlutými květy, rostlina vytváří husté trsy se stříbrnými lístky.
Použít se však dá i do suchých vazeb, při výrobě směsí potpourri a pak samozřejmě také v kuchyni. V létě a na podzim lze čerstvé lístky přidávat do těstíček na obalování hub, lilků, květáku, cuket apod. Také ji lze použít na ochucení slaných koláčů a pizzy.
Dříve se odvar z listů a květů používal při kožních problémech, na pročištění ledvin a při žloutence.
Bedly v bylinkovém těstíčku (Zahrádkář 10/10)
bedly, 300 ml mléka (záleží, kolik hub budeme obalovat), 200g hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžička olivového oleje, trochu pálivé papriky, malý stroužek česneku, tymián, dobromysl, santolina
Postup: V mléce rozmícháme mouku, přidáme vejce a ostatní přísady. Vyšleháme těsto hustší než na palačinky, obalujeme v něm očištěné klobouky hub a smažíme v horkém oleji. Hotové houby osušíme na ubrousku, odsaje nám přebytečný tuk. Podáváme s brambory nebo se zeleninovým salátem.
Svatolína cypřišovitá - listy
|
Svatolína cypřišovitá - květy
|
Bedly v bylinkovém těstíčku
|